Wat is precies een yoga-levensstijl?

Waarom doe je aan yoga? Is het om die strakke lichaamsbouw te bereiken die je ziet bij Hollywood-beroemdheden als Gwyneth Paltrow en Adam Levine? Of is het om kracht en flexibiliteit op te bouwen? Misschien is het om de geest te kalmeren of stress te verlichten.

Toen ik voor het eerst yoga beoefende, had ik geen idee van de diepte van het yogasysteem. Ik dacht alleen maar aan het bereiken van een geweldig lichaam, net op tijd voor de zomer. In die tijd kwam het niet bij me op dat yoga niet alleen over yogahoudingen ging, of het is de Sanskrietnaam, asana. Yoga was zoveel meer dan dat. De beoefening omvat ons dagelijks leven en verbindt ons niet alleen met een spirituele kant, maar geeft ons ook een gevoel van doel en betekenis.

Asana is alles behalve één onderdeel van de acht ledematen van yoga. Het is niet per se yoga; slechts een middel en hulpmiddel om iemand te helpen het overkoepelende doel van yoga te bereiken – Samadhi (verlichting). Uit een recent onderzoek dat het team van BookYogaRetreats.com heeft uitgevoerd, ontdekten we dat slechts 27% van onze respondenten alleen yoga beoefende voor de asana’s op de mat. De overige 73% beoefende verschillende aspecten van yoga, waardoor het meer een levensstijl was dan een eenvoudig fitnessregime.

Veganistisch zijn

Een onderdeel van een yoga-levensstijl is het vermijden van de consumptie van vlees en vleesproducten. Dit is in overeenstemming met het yogische principe van ahimsa – of geweldloosheid. Het principe van ahimsa wordt gedicteerd in yamas in het eerste onderdeel van yoga. Ahimsa is van toepassing op alle wezens, inclusief dieren, en beperkt de beoefenaar om schade, letsel of geweld tegen een ander te veroorzaken. Volgens dit principe kiezen veel yogi’s ervoor om geen vlees te eten. Omdat vlees zo gewoon is in onze dagelijkse voeding, oefenen niet alle yogi’s dit – slechts 25% van onze respondenten is vegetarisch of veganistisch. Maar de weinigen die dat wel doen, vinden de uitsluiting van vlees gunstig voor het lichaam en de geest.

Mindful zijn

Mindfulness is een natuurlijke vooruitgang in yoga omdat het de beoefenaar aanmoedigt om in het huidige moment te leven en te wonen. Mindfulness leert je aandacht te besteden aan het huidige moment. Het leert je om je bewust te zijn van je lichaam en je gedachten. In je yogapraktijk leert mindfulness je eerst om je bewust te zijn van je lichaam en dan van je ademhaling. Het leert je aanwezig te zijn in het hier en nu. Een consistente yogapraktijk op de mat helpt de beoefenaar mindfulness te ontwikkelen die ze kunnen toepassen op hun dagelijks leven.

Verbinden van lichaam en geest door middel van meditatie

Een aspect van yoga dat erg populair is bij yogi’s is meditatie; met 48% van onze respondenten inclusief meditatie naast hun yogapraktijk. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is meditatie geen aparte beoefening in yoga. Het is ook geen aanvulling op de praktijk. Meditatie of dhyana is het zesde lid van de acht ledematen van yoga. Net als asana-beoefening is de beoefening van meditatie een hulpmiddel om de beoefenaar te helpen het ultieme doel van yoga te bereiken, namelijk verlichting. In de kern van meditatie oefent de beoefenaar om zijn focus naar binnen te verschuiven naar een enkel punt, object of element.

Your email address will not be published. Required fields are marked *